Program krpljanja

Krpljanje organiziramo na Pokljuki in Soriški planini, po želji pa z vami raziščemo tudi ostale kraje v Sloveniji (Logarska dolina, okolica Cerkniškega jezera, Bloke…).

Krpljanje organiziramo v obliki dnevnih in nočnih izletov.

Zbirno mesto: Bled, za hotelom KRIM

Število oseb: 10 – 20
Potrebna oprema: Zimska oblačila, nepremočljivi pohodni čevlji (pohodni čevlji), rokavice, kapa, čelna svetilka (če jo nimate, jo preskrbimo mi)

Programi:

Krpljanje na Možic 1602m/krajša varianta

Vrh Možica je markanten hrib, v katerem skrito tiči eden izmed mnogih bunkerjev  Rupnikove linije. Rupnikova linija ali Rupnikova črta je sistem utrdb, ki jih je začela graditi Kraljevina Jugoslavija na ozemlju zahodne Slovenije pred drugo svetovno vojno kot obrambo pred Italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Potekala je po črti Peč, Jalovec, Triglav, Bogatinsko sedlo, MOŽIC, Črni vrh nad Cerknem, Blegoš, Bevkov vrh, Hotedrščica, Planina, Javorniki, Bička gora, Snežnik, Kastav in Reka.

Na vrhu osvojenega Možica vas čaka domača medica in jabolčni zavitek.

Trajanje celotnega programa: 4 ure
Trajanje izleta s krpljami: 2 uri
Težavnost: srednje
Cena: 20 EUR/osebo

ct1

Krpljanje na Možic 1602m/daljša varianta

Ogled bunkerjev zgrajenih med obema vojnama, po poteh dela Rupnikove linije, ki je potekala po črti Peč, Jalovec, Triglav, Bogatinsko sedlo, MOŽIC, Črni vrh nad Cerknem, Blegoš, Bevkov vrh, Hotedrščica, Planina, Javorniki, Bička gora, Snežnik, Kastav in Reka. Zgrajena s strani Kraljevine Jugoslavije, z namenom obrambe pred Italijanskim napadom. Poimenovana po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku.

Na vrhu osvojenega Možica vas čaka domača medica in jabolčni zavitek.

Trajanje celotnega programa: 6 ur
Trajanje izleta s krpljami: 4 ure
Težavnost: srednje
Cena: 40 EUR/osebo

ct2

Krpljanje po poteh in brezpotjih vzhodnega roba Pokljuke/Galetovec, 1265m

Galetovec je neizrazit vrh v visoki planoti Pokljuke, ki pa je zaradi svoje 500 m visoke prepadne stene in ne nevarnega dostopa ter čudovitega razgleda že dolgo priljubljena točka krajših ali daljših izletov. Razgled se odpre nenadoma, in seže vse od Jesenic pa skoraj do Kranja. Na desni je lepo viden venec Bohinjskih gora, globoko spodaj je Bohinjska Bela in Bled, nasproti pa navpična stena Babjega zoba, ki se nadaljuje v temne gozdove Jelovice, prekrasni pogled pa zaključuje mogočna pregrada Karavank in Kamniških planin.

Do njega vodijo predvsem 4 poti, ki jih izbiramo glede na kondicijo in čas, ki ga imamo na voljo. Nanj se lahko usmerimo bodisi iz doline Save Bohinjske za kar potrebujemo 4 do 5 ur hoje, ali pa si pot skrajšamo z dostopom z Gorjuš ali Belske planine, za kar potrebujemo le dve uri zložne hoje. Vse poti so nezahtevne in je vrh dostopen tudi brez planinske opreme.

Na vrhu osvojenega Galetovca vas čaka domača medica in jabolčni zavitek

Trajanje celotnega programa: 4 ur
Trajanje izleta s krpljami: 2 ure
Težavnost: srednje
Cena: 20 EUR/osebo

ct4

ct3

Karantania team