Štiri dnevni osnovni tečaj preživetja in avanture z MDJ april 2012

Že drugo leto zapored gre Produkcijska šola iz Ljubljane na tabor »aj vil srvajv« s Karantanio Adventure. Pravila so preprosta, pregled opreme in adrenalin v žile, ter strogo upoštevanje navodil inštruktorjev. Aha seveda, moram omeniti, da so inštruktorji »visoko motivirani s šnicli futrani« ki jim ni težko delati 26 ur na dan. Tečajniki so se naučili mnogo raznovrstnih veščin kot so plezanje v steni, obvladovanje strahu, zaupanja sebi in kolegu, uporabe kompasa in branje karte, nabiranje užitnih rastlin, vodenja skupine in skupinskega dela. No, to zadnje vsaj nekateri. Pregovor »prej je prej, je prej za vse« ni hotel sam v glavo. Zgradili so ognjišče, postavili bivak in zamesili kruh. Kako se kuri ogenj je pokazal inštruktor, a jutri ga bodo sami. Na ognju so spekli kruh, skuhali jajca in čaj iz nabranih rastlin.

Neupoštevanje navodil inštruktorjev, stroga kršitev pravil in nespoštovanje ostalih v skupini je privedlo do predčasnega odpusta enega udeleženca.

Sledila je noč, a ker ima noč svojo moč, je zjutraj po telovadbi vzela še štiri tečajnike v dolino, kateri niso bili kos veščinam preživetja. Je že tako, da najmočnejši ostanejo!! Dan se je začel odlično. Za popotnico smo imeli vodno hlajenje z neba in ohladitev ozračja. Načrt je ostajal isti. Orientacija skupine, nabiranje rastlin in usihanje morale, kajti na kampu 2 je pričel padati sneg?? Ja res je, SNEG! Bili so premočeni do kože in premraženi. Ukrepati je bilo treba hitro in učinkovito. Za kratek čas v hiško na seno in v spalke, potem pa priprava zajca, dimljenje rib, mesenje kruha in kar je najpomembnejše – vse to smo pojedli.

Jutro je postreglo s hrustljavo skorjico snega. Malo zajtrka in veselo na delo. Adrenalinski del soteske in timskega dela – reševanja kolega iz 30m globoke soteske jih je dobro ogrelo. Prevzem odgovornosti in vodenje skupine pa jim je zaposlilo sive celice. Iskali so hrano in pripomočke za kurjenje ognja. Zgradili so si bivak iz naravnih materialov in hop v spalko.

Jutro se je začelo mokro in toplo. Patruljni tek jih je predramil. Pojedli smo zajtrk, oskrbeli žulj in se odpravili naprej. Dež je nalival kar je mogel. Motivacija na višku, zato smo nadaljevali z veščinami prve pomoči in improviziranimi nosili, katere smo preizkusili ali delujejo. Varen spust do mosta, a zaradi varnosti, bomo manever prestavili na končno analizo.

Se vidimo na nadaljevalnem tečaju!!

 

Karantania team