Tri dnevni osnovni tečaj preživetja in avanture z MDJ junij 2011

Le trdo delo obrodi sadove in tako je prišlo do sodelovanja med Karantanio – Adventure in Mladinskim domom Jarše iz Ljubljane.

Mladostniki različnih starosti so se po slikoviti predstavitvi tabora »aj vil srvajv« v sredini junija 2011 podali v znano neznanko.

Najprej je sledil pregled opreme, nato pa kar v steno kjer so nekateri doživeli prvi pozitivni šok višine in plezalne opreme.

Ker brez orientacije naprej ne gre so se morali spopasti tudi s tem. Čas je odšteval sekunde in minute in želodček je začel igrati, zato smo pričeli nabirati užitne rastline od cvetov, listov, stebel in korenin. Z veliko delovno vnemo pa pride tudi potreba po tekočini ki smo jo dopolnili v gozdnem potočku. Sledil je premik v kombinaciji z nabiranjem rastlin in plodov narave. Vmes so se preizkusili tudi kot rokodelci in si izdelali leseno žlico.

V kampu 1 smo nadaljevali s kurjenjem ognja, postavljanjem bivakov, sušenjem rib, nabiranjem smrekovih korenin za izdelavo vrvi in peko kruha. Med pečenjem in pripravo hrane pa smo opravili večerni plenum, kjer je vsak povedal svoje mnenje o preživetem dnevu. Za polnočno aktivnost smo skuhali jajca na žerjavici, določili ekipe za ohranjanje ognja čez noč ter se odpravili spat.

Za dobro prebujanje nas je čakala jutranja vadba, okusen zajtrk in izdelava mreže za prenos sušenih rib. Ta dan so orientacijo vodile punce. Ker smo se gibali v hribovitem svetu nam strmina ni prizanašala. A kljub temu smo ves čas nabirali užitne rastline, se učili zavezovanja čevljev in oskrbovali z vodo iz potokov.

V kampu 2 nas je obiskala Tina, novinarka časopisa Delo in tudi sama preizkusila nekaj veščin. Potrebno je bilo zakuriti ogenj, nadaljevati s sušenjem rib in izdelati bivak iz priročnih sredstev. Po vsem tem pa komaj pričakovan adrenalinski del. Prehod čez sotesko, spust v sotesko kjer nas je pričakal sneg in izhod iz soteske.

Po napornem dnevu smo si pripravili okusno večerjo. Najprej priprava zajca, nato peka krompirja v žerjavici.

Zadnji dan je zopet sledila telovadba za prebujanje, transport ribe in zajtrk. Polni moči in zanimanja pa smo izdelali še priročna nosila in poškodovanega odnesli proti dolini.

DOLINA!!! Konec je… O ne, ne. Še nekaj nas čaka. Spust iz 30m visokega mostu. Po obrazih udeležencev to ni bila lahka naloga.

Udeleženci so sodelovali na osnovnem tečaju preživetja, čaka jih še nadaljevalni J

Karantania team