Dvo dnevni zimski tečaj preživetja april 2011

Zvončki in trobenticeee… Koga? Pri vsem tem toplem vremenu si je težko predstavljati da je še kje zima. Toda verjemite mi, v Julijskih alpah jo je še na pretek in to toplo vreme bo samo poslastica k odhajajoči zimi in mi v kratkih rokavih na višini malo pod 2000m in na snegu.

Res je da smo do višine 1500m mogli nekajkrat sezuti turne smuči, a naenkrat se je začela pravcata zima, ne sicer po mrazu, ampak po debelini snežne oddeje, zato smo potrebovali tudi vso lavinsko opremo. Po uri in pol garanja smo si privoščili počitek in skromno kosilo, obdelali temo obračanja s smučmi v strmih pobočjih ter nadaljevali pot proti mestu zimskega bivakiranja.

Na mestu bivakiranja je bilo potrebno z lavinsko sondo preveriti debelino snega, razložiti kje se sploh išče mesto izdelave snežne luknje…potem pa zagristi z lavinskimi lopatami v sneg. Kopali smo in kopali, globili in širili, ter na koncu izdelali snežno dvorano za štiri ljudi. Zrinili smo vso opremo skozi vhod si postlali, prižgali svečo za romantiko in preverjanje vsebnosti ogljikovega dioksida, pojedli in odšli na kratek nočni pohod, da se je telo spet ogrelo za lažje spanje.

Spanec v snežni luknji, kjer te obdaja samo sneg je bil čudovit. Ker smo upoštevali majhne skrivnosti velikih mojstrov za toplo spanje nam ni bilo hudega.

Zjutraj pa čista jasnina in zajtrk na snežnih pobočjih obsijanih s soncem in razgledom na Triglav. Del ekipe se je odpravil še na manjši turni smuk, del pa naravnost v dolino, kjer je inštruktor Karantanie prevzel hrbtno breme nežnejšega spola in trpel za oba.

Kot švicarska ura točni smo se vsi naenkrat dobili pri vozilih. Raztovorili opremo in pripravili letno gorniško opremo. Zimske avanture je konec, zaključili bomo z letno.

Odšli smo na čaroben užitkarski spust v globino soteske, kjer nas je prijetno ohladil sneg na dnu.

Čarobno…

Karantania team