Trening zimskega preživetja

Je že tako da »vaja dela mojstra« in »mojster dela vajo«, zato tudi v najbolj mrzlih dneh in nočeh Karantania ne počiva, temveč TRENIRA!!

Lep ampak mrzel vikend pred nami…toda izkušnje, dobra volja in vrhunska oprema so temu kljubovali. Napovedovali so -20 stopinj celzija, no pa da vidimo.

Skrbno načrtovanje je za nama in čas je za DELO, saj v mrzlih zimskih dneh velja pravilo »migaj, migaj«.

Opremo naloživa na nosila, ki lahko služijo tudi kot sanke, zavežem prusik okoli plezalnega pasu in…aaaa 50kg se je premaknilo in začela se je je zimska avantura v gorah.

Sprva sva jo urezala po spluženi poti, a ko se je telo ogrelo se je pot nadaljevala po celem snegu.

Pot naju je vodila mimo prelepe planine Kranjske doline do planine Javornik, tam pa gorski razgledi.

Ujela sva še zadnje sončne žarke, popila odličen planinski čaj, nato pa »zidati šotor« v zimskih razmerah. Ni enostavno in držati se moraš določenih pravil kot je tlačenje snega, delo z rokavicami, utrjevanje šotora s posebnimi klini ki rastejo v naravi, »šibanje« opreme v šotor, topljenje snega, kuhanje hrane in polno nekih malih malenkosti, katere te obdržijo pri življenju.

Po odlični večerji je sledil nočni pohod za ogrevanje in nočna fotografija. Uffff temperatura pa je kar padala in padala, a izkušnje in oprema sta se branili.

Pred spanjem je treba narediti še improviziran termofor za noge, ob telo spraviti rokavice, kape, vložke pancerjev plus čokolada za posladek in spanec.

Noč je potekala mrzlo, a ne ob telesu, le na notranjosti šotora se je nabral sreš.

Jutro!!! Največji problem je vstati, a prej ko si zunaj bolje je. Ogrevalni pohod, zajtrk, pospravljanje in sonček zopet sije.

Odpravila sva se še na dvig adrenalina – spust v sotesko, a še hujši je bil izhod iz nje J

Zaključek je bil odličen in mojster bo še delal vajo.

Karantania team